Udi hindi (Agarwood) yağı, Kuzey Doğu Hindistan, Butan ve Güney Doğu Asya’nın bazı bölgelerinde bulunan son derece nadir ve değerli bir yağdır. İlaç, tütsü ve aromatik yağ olarak çok uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Aloes veya aloes ağacı olarak da bilinen Aquilaria agollocha, A. Malaccensis ve A. Crassna dahil olmak üzere birkaç Agarwood türü vardır.
Odunsu bir yapıya sahip olan udi hindi bir ağaçtan elde edilir. Her mevsim yaprakları bulunan ve mevsim geçişlerinden etkilenmeyen bir türdür. Bitkinin diğer adı ise öd ağacıdır.
Türkçe’de bilinen isimleri; ud ağacı, öd ağacı, kutsi bahri, oud, ud hindi.
Tanrıların ağacı olarak da bilinmektedir. Udi hindi yağlarda çözünürken, suda ise çözünmez.
Botanik adı: Aquilaria malaccensis.
Elde edilme şekli: Damıtılmış buhar.
Renk: Koyu kahverengi.
Aromatik Tanım: Derin egzotik, zengin, tatlı, sıcak, odunsu, dünyevi, hayvansal alt tonlar.
Türkiye’de genellikle kurutulmuş ve toz halinde kullanılmaktadır. Udi hindi yağı udi tozunun hakiki zeytinyağı ile güneşte bekletilmesi sonucu elde edilir. Pek çok hastalığa şifa olarak tüketilen bu yağın düzenli ve doğru şekilde kullanılması halinde herhangi bir yan etkisi bulunmaz.
Bitkinin en yaygın kullanım şekli yağ halindedir. Udi hindi yağı üst solunum yollarında sorun yaşayan kişiler tarafından kullanılabilir. Doğal antibiyotiklerden biridir. Günümüzde modern tıpta da kullanılmaya başlanmıştır.
Udi hindi tarçına benzeyen ve çubuk şeklinde satılan bir bitkidir. Mide sorunu yaşayan, üst solunum yolları sıkıntısı olan kişiler için şifa deposuyken kış hastalıklarına da iyi gelir.
Udi hindi yağı, tüm uçucu yağların en güçlü afrodizyakıdır. Etkili bir tonik, afrodizyak ve idrar söktürücü özellikleri epilepsiye yardımcı olur. Ayrıca gaz giderici, antimikrobiyal ve anti-astmatik özelliklere sahiptir. Ayrıca sindirim, sinir bozuklukları, bronş şikayetleri, romatizma, çiçek hastalığı, doğum sırasında ve sonrasında görülen hastalıklar, ateş, sindirim ve solunum sistemi spazmlarında da faydalıdır. Aynı zamanda Aromaterapi uygulamalarında da kullanılır.
Udi hindi yağı, hem topraklayıcı hem de rahatlatıcı hemen hemen her karışıma mükemmel bir katkıdır. Udi hindi, dünya çapında tütsü, parfüm yapımında kullanıldığı ve aynı zamanda cilde fayda sağlamak için birçok şekilde kullanıldığı için çok popüler bir uçucu yağdır.
İltihap ve enfeksiyonlara karşı etkilidir: Toz haline getirilen udi hindi bitkisi, balla karıştırılarak tüketilmesi halinde antibiyotik özelliği kazanır. Doğru miktarda tüketilmesi durumunda Udi hindi tozu iltihap ve enfeksiyonların vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Boğaz ağrısı ve burun akıntısına karşı etkilidir: Udi hindinin boğaz ağrılarına ve genel iltihaplanma hallerine etkili olduğu bilinmektedir. Balgam sorunu olanlar, udi hindi tüketerek solunum yolunu rahatlatabilir, burun akıntıları ve tıkanıklığı gibi sorunları azaltabilirler.
Udi hindi yağı tüketiminde bilinen bir zararı henüz belirtilmemiştir. Kullanım ölçüsü olarak genelde sabah ve akşam olmak üzere 1 çay kaşığı olacak şekilde kullanılması önerilir.
Udi Hindi Yağı Nasıl Yapılır?
Udi hindi bitkisi kurutulmuş ve toz halinde satıldığı gibi kullanıma hazır olarak yağ halinde de satılabilmektedir. Udi hindi yağı yapımında hindi tozu kullanılır. 1 kavanoz içerisine koyduğunuz iki çay kaşığı udi hindi tozu ve iki çay bardağı saf zeytinyağını iki hafta bir süre ağzı kapalı olarak bekletin.
Udi hindi yağının yaygın bilinen İngilizce isimleri: Oud oil, Eagleswood Ud, Aloeswood oil, Kiara.
BlogBahane
Kullanıcılar